2. POTENCIJALI

Postoji značajan potencijal za dalje razvijanje, unapređenje i brendiranje lokalnih proizvoda, tradicionalnih i endemičnih za područje Blidinja. S obzirom na to da je Blidinje poznata turistička destinacija u regionu, potencijal za dalje unapređenje i komercijalizaciju postaje imperativ za ponudu i prodaju turistima tokom cijele godine u planiranoj korpi proizvoda Blidinja. Asocijacija u Blidinju ima plan za povezivanje svih raspoloživih proizvođača i razvijanje jedinstvene korpe lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Asocijacija je išla korak dalje i razvila vizuelni i entitet (pakovanje, etikete), uz podršku projekta koji je finansirao GIZ. Ovo je jedan od preduslova za komercijalnu prodaju svih ovih proizvoda.

2.1 Proizvodi koji će biti uključeni u Blidinjsku košaricu su sljedeći:

 • Kravlji ili ovčiji sir iz mijeha (vakumiran u plastičnu vrećicu 250 gr.)
 • Sirup od islandskog lišaja (plosnata bočica od 100 ml.)
 • Čaj od ljekovitih blidinjskih trava (vrećica ili fišek od 50 gr.)
 • Balzam od ljekovitih blidinjskih trava (okrugla kutija 30 ml.)
 • Borovača (boca 250 ml.)
 • Ljekoviti pripravak u obliku meda od borovih iglica (teglica okrugla 106 ml.)
 • Kisela salata od cikle ili mrkve ili džem (okrugla teglica od 314 ml.) i
 • Raževo brašno (fišek 500 gr.)

2.2 Opis proizvoda u blidinjskoj košarici

Sir iz mijeha
Vjerovatno, vrlo rano u prošlosti, nomadski su ovčari počeli koristiti ovčiju kožu za spemanje sira i njegov transport iz planine u dolinu uslijed nedostatka drvenog materijala za pravljenje opreme za čuvanje i transport sira. Ovaj se sir na prostoru Blidinja proizvodi iz ovčijeg i kravljeg mlijeka, a može biti takođe iz kozijeg i miješanog mljeka. Najvažnija specifičnost ovog sira jest zrenje sira u janjećoj koži – mijehu i njegov jedinstveni postupak proizvodnje. Sir iz mijeha tradicionalno se proizvodi na porodičnim poljoprivrednim farmama. Proizvodi se iz punomasnog, sirovog ovčijeg ili kravljeg mlijeka.

Zbog nestandardizovane tehnologije proizvodnje ovog sira, postoje neke razlike u proizvodnji između pojedinih farmi u pojedinim fazama proizvodnje. U proizvodnji se koristi prirodno ili komercijalno sirilo. Mlijeko se siri temperirano na 32-37 C. Nakon završetka koagulacije, gruš se reže pomoću kutljače na nepravilne oblike približne veličine 3×3 cm. Dobivena sirna zrna se dogrijavaju i miješaju rukom ili kutljačom do temperature koja može varirati između 34 i 40 C. Nakon sušenja, sirna zrna su veličine oraha ili lješnika. Gruš se formira rukom, oblikuje i drenira u sirarskoj marami samoprešanjem. Nakon odvajanja sirutke, sir se reže na komade približne veličine 10x10x15 cm. Komadi sira se sole krupnom solju te se slažu u životinjsku kožu. Zrenje sira u mijehu odvija se na temperaturama između 12-15 C i relativne vlažnosti zraka između 65-80%.

Osobine sira:
Mlijeko Ovčije ili kravlje
Vrsta Polutvrdi
Boja Bijela do žućkasta
Presjek Mrvičasti
Konzistencija Mrvičasta
Okus Snažan pikantan
Aroma Izrazito pikantna
Konzumna zrelost 60-90 dana

Sirup od islandskog lišaja

Raženo brašno
Obilje vlakana, te bogatstvo kalcija i željeza čini izuzetno visoku prehrambenu vrijednost ovog proizvoda koji je poznat po svojoj specifičnoj tamnoj boji i snažnom okusu te predstavlja veliku posebnost u spravljanju kruha i drugih peciva budući da im daje puniji okus i produženu svježinu. Posebnost ovog brašna leži u činjenici da svaki dio procesa nejgovog dozrijevanja prolazi kroz različite prirodne vremenske uvjete koje nam nameće planina, a krajnji pečat njegovom okusu i aromi daje prerada na tradicionalnom kamenom mlinu kakav su koristili naši stari.

Borovača

Preradom plodova endemskoga bora munike, iz negovog najvećeg staništa u Evropi, dobiveno je ovo za Blidinje karakteristično piće zanimljivoga i nezaboravnog okusa. U rano proljeće brižne ruke berača, biraju najfinije vrhove borova pune ljekovite peludi koje zatim potapaju u domaću lozovaču uz dodatak posebnog zaslađivača. Proizvod kao takav stoji 40 dana na sunčevoj svjetlosti kako bi borovi pupoljci ispustili u lozovaču svoju aromu i pelud. Konačan produkt je čašica zdravlja i zadovoljstva na vašem stolu.

Planinski čaj

Od biranog ljekovitog bilja s planinskih livada na preko 1200 m n/v, brižno je spravljen čaj čija če jedinstvena kombinacija mirisa i okusa unijeti u vaš dom dašak Blidinja. Šoljica čistog zdravlja jednako će vas okrijepiti u svako godišnje doba i dati vašem organizmu potrebnu dozu energije.

Ljekoviti pripravak od borovih iglica u obliku meda

Ukoliko imate problema s bronhitisom, astmom, respiratornim sustavom ili pak imunitetom, onda je ovaj proizvod idealna za vas. Spravljen od ljekovitih borovih iglica koje se beru samo tijekom 10 dana u cijeloj godini u posebnom razdoblju oprašivanja bora, predstavlja jedan od najposebnijih i najljekovitijih proizvoda u Parku prirode Blidinje. Rezultat je dugotrajnog i iscrpnog rada na recepturi i proizvodnji, a njegov učinak blagotvorno će djelovati na cijeli vaš organizam.

Balzam od ljekovitih blidinjskih trava

Iz netaknute prirode, visoko u planinama prikupljene su ljekovite trave čiju vam mješavinu donosimo u obliku posebne spravljenog balzama čija će djelotvorna svojstva pozitivno utjecati na vašu kožu i na prirodan način joj vratiti sjaj i mekoću. Balzam blagotvorno djeluje i na bolove u mišićno-koštanom sistemu, te potpomaže kod zacjeljivanja rana, opekotina, modrica i slično.

Džem

Ovaj proizvod donosi na vaš stol svježinu prirode u tegli punoj okusa kao prirodan i ukusan izbor za vaš obiteljski stol. Spravljen s pažnjom i stručnošću naših proizvođača, sadrži jedan potpuno novi doživljaj ovakve vrste proizvoda, s ciljem da na vašu trpezu prenesemo okuse Blidinja.

2.3. Trenutna situacija

Skoro svi poljoprivredni proizvođači za proizvodnju i preradu koriste prostorije u svom domaćinstvu (kuhinja itd.), kao i za skladištenje finalnih proizvoda do trenutka konačne prodaje. Oprema koja se koristi u ovom procesu, kao i sam proizvodni proces, je tradicionalna, sa ograničenim kapacitetima u obimu proizvodnje. Do sada su proizvodi prodati direktno kupcu, “na pragu”, zajedno sa prodajom u lokalnim restoranima za dalju upotrebu.

Identifikovani su ključni nedostaci:

 • Nisu svi proizvođači registrovani - registracija proizvođača je obavezna;
 • Higijenske uslove treba poboljšati, imajući u vidu da proizvođači rade s hranom namjenjenu za ljudsku potrošnju - detaljne preporuke za poboljšanje su date u ovom dokumentu;
 • Neki od proizvoda imaju sezonski karakter i neće biti dostupni tokom cijele godine - potrebna je diverzifikacija kako bi proizvodi mogli biti dostupni za prodaju tokom cijele godine;
 • Postoji nedostatak centralnog skladišta za proizvode, naročito za proizvode životinjskog porijekla (npr. sir iz mijeha);
 • Kvalitet proizvoda (od istih proizvođača) treba da bude kontinuirano visok;
 • Potrebno je da postoji dovoljna količina proizvoda kako bi se zadovoljila potražnja na tržištu

U nastavku su korištenjem interaktivnog digitalnog pristupa date detaljne informacije o standardima kvaliteta, kao i o neophodnim koracima u ispunjavanju nedostataka uočenih kod poljoprivrednih proizvođača, sa područja Blidinja, kao i drugim relevatnim korisnim informacijama, koje će biti od pomoći u ispunjavanju navedenih nedostataka.